Het is iets vreemds: de muzikale communicatie tussen muzikanten die improviseren. Maar, de dag dat ik samen met Joost Carpentier (keyboards, synths) begon stukken te improviseren, klikte het muzikaal onmiddellijk. Na elk nummer dat we uit het niets toverden keken we elkaar verbaasd aan, dolgelukkig met het resultaat. Blij en tevreden dat we mekaar muzikaal ‘vonden’. Dat zijn zo’n momenten om te koesteren en te behandelen als iets kostbaars. Joost stelde voor om al onze samenwerkingen onmiddellijk op te nemen, om dat gevoel ook onmiddellijk in opnames om te zetten. Dat hebben we gedaan en de dubbel-cd ‘Messages of Stillness’ is er het resultaat van.

Connecting Silence (foto Stephan Vercaemer)

Ik zag laatst een mooie documentaire over het label ‘Blue Note’ en zag daar dat Herbie Hancock en Wayne Shorter, net hetzelfde deden als wij. ‘Na de melodie, zien we wel wat er komt.’, zei Shorter tijdens die opnamesessie, je zag de lachende tevreden gezichten bij het beëindigen van dat geïmproviseerde nummer. Het was gelukt, iedere muzikant was tevreden. Ik wil ons zeker niet vergelijken met deze heel grote musici, maar ik voelde dat het hetzelfde proces was. Dat vind ik mooi aan geïmproviseerde muziek. Je weet niet wat er komt, het is meestal eenmalig, soms is het zwoegen, soms is er magie in de lucht, soms krijg je ‘vleugels’…

‘Messages of Stillness’, ons debuut, is hiervan de weerslag. Wij zijn twee stille persoonlijkheden, die breekbare muziek willen maken, muziek die emotie ademt. Neen, het zijn geen grootse composities, het gaat om de sfeer en hoe die evolueert tijdens het nummer, de muzikale dialoog tussen de muzikanten, het vraagt wel aandacht van de luisteraar, maar de muziek kan plots ook bij je ‘binnenkomen’ als je ze als achtergrond opzet. Dat is de definitie van ‘ambient’, niet?

Toen de opnames achter de rug waren, vonden we dat we goed beeldmateriaal voor de hoes nodig hadden, die bij de muziek moest passen en de luisteraar in de juiste sfeer moest brengen. Ik was al een paar keer naar een fototentoonstelling van Bernadette Mergaerts geweest, sommigen van haar foto’s ademen dezelfde sfeer van onze muziek: ze mijmeren, je kan er je fantasie in kwijt, je kan er bij mediteren, je kan erbij dromen. Het gaat om detailfoto’s van muren, objecten, stenen, water,… Soms weet je niet wat je ziet, en dan zie je plots wat, en dat vond ik net leuk.

We maakten een afspraak met de fotografe en stelden voor om samen te werken. Zij wilde al jarenlang een hoesontwerp maken, dus er was onmiddellijk passie. Bernadette Mergaerts selecteerde voor ieder nummer een bijpassende foto en we kozen een foto voor de hoes van onze dubbel-cd. Bernadette begreep instinctief waar onze muziek over ging, dat was zo mooi om als muzikant te mogen vaststellen. Er hing een samenwerking in de lucht. Messages of Stillness werd een project gedragen door 3 artiesten. Onze muziek zal nu ook op de tentoonstellingen van Bernadette Mergaerts te beluisteren zijn, dat zijn plekken waar je niet onmiddellijk muziek verwacht.

De dubbel-cd, werd nu een fotoboek met 2 cd’s in de kaft. Voor het ontwerpen van het fotoboek/hoes, deden we een beroep op Alain Kinet. Goed dat we dit deden, want we kregen een kwaliteitsvol drukwerk dat nu eenmaal niet in cd-perserijen afgeleverd wordt. Uit respect voor het fotowerk moest dit van betere afdrukkwaliteit zijn. Dat lukte dankzij de ervaring en inbreng van Alain. En nu is het klaar en willen we ons project aan zo veel mogelijk mensen laten horen en zien.

Messages of Stillness wordt gereleased door: https://wool-e-shop.jouwweb.be/https://wool-e-discs.be/ – Bandcamp: Messages of Stillness

CD-voorstellingen zijn:

Messages of Stilness tijdens de tentoonstellingen van Bernadette Mergaerts:

  • Van 5 t.e.m. 10.11.2019 AM Foundation Gallery, 4 rue de Saintonge, 750003 Paris, France, https://www.am-foundation.be/
  • Van 6 t.e.m. 9.12.2019 Atelier, Gachardstraat 72, 1050 Elsene, Brussel